អាំង-ម្ហូបអាំងឆ្ងាញ់មាត់

11-សាច់​អាំង​និង​សន្លឹក​ក្បឿង
នេះ​ជា​ម្ហូប​ពេញនិយម​របស់​បងប្អូន​នៅ​ស្រុក​ទ្រាំង​កម្ពុជា​ក្រោម ។ ក្លិន​ឈ្ងុយ​ឈ្ងប់​ឆ្ងាញ់​ពិសា ងាយស្រួល​ធ្វើ ។
សាច់គោ​ត្រូវដាក់​អាំង​ល្មម​ឆ្អិន ទឹកត្រី​ម្ទេសហឹរៗនាំមក​ឱ្យ​អ្នក​បរិភោគ​នូវ​រសជាតិ​ប្លែក មិនអាច​បំភ្លេចបាន ។
ក-គ្រឿងផ្សំ
សាច់គោ​សុទ្ធ 0,5kg នំ​បញ្ចុក ល្ង ខ្ទឹមក្រហម​ចិញ្ច្រាំ ប្រេងឆា ស្ករ អំបិល ម្ស៉ៅ ខ្ទឹមស ស្លឹកគ្រៃ​ចិញ្ច្រាំ​ឱ្យ​ម៉ត់ ។
ខ-របៀប​ធ្វើ
-សាច់គោ​លាង​ឱ្យ​ស្អាត ហាន់​បន្ទះស្តើងៗល្មមមាត់ ។ ប្រឡាក់​សាច់គោ​និង​គ្រឿង​គ្រៃ​ម៉ត់ និង ល្ង ។ ត្រូវ​លាយ​ឱ្យ​សព្វ​និង​ប្រេងឆា​ហើយ​ទុក​មួយអន្លើ ឱ្យ​សាច់គោ​ស្រូប​ជាតិ​ពី​គ្រឿង​គ្រៃ ។
-ជីរ​គ្រប់មុខ​លាង​ឱ្យ​ស្អាត ត្រសក់​ហាន់​បន្ទះវែងៗ ។
-លាយ​ទឹក​ជ្រ​លោះ  : កា​ពិះ​សុទ្ធ​មួយ​ចាន ខ្ទឹមស ម្ទេស​ទាំង​ផ្លែ​ស្លឹកគ្រៃ​បុក​ឱ្យ​ម៉ត់ ។ ម្នាស់ ¼  ផ្លែ​ចិញ្ច្រាំ​ឱ្យតូចៗ ហើយ​លាយ​និង​កា​ពិះ លាយ​ទឹក​ក្តៅ​មួយ​ចាន​ឱ្យ​ល្បាយ​រាវ​បន្តិច ច្របាច់​ក្រូចឆ្មារ​លាយ​និង​ស្ករ​ភ្លក្ស​ឱ្យ​ល្មមមាត់ ។
-បង្កាត់​ចង្ក្រាន​ធ្យូង​ឱ្យ​ឆេះ​ល្អ យក​សន្លឹក​ក្បឿង​ស្អាត​ដាក់​ពីលើ​ពេល​ក្តៅ​ល្អ​ត្រូវ​ច្រូច​ប្រេងឆា​ឡើង ត​មក​ដាក់​បន្ទះ​សាច់គោ​ឡើង​អាំង ។ អាំង​ឆ្អិន​ដាក់​តម្រៀប​លើ​ចាន​កំ​ផ្លាត រមូល​នំ​អង្គរ (បាញ់​ត្រាង) និង​សាច់គោ ព្រមទាំង​ជីរ​គ្រប់មុខ​និង​បញ្ចុក​ជ្រ​លោះ​ទឹកត្រី ប្រាកដជា​ឆ្ងាញ់ ។
2-ត្រី​ក្រាញ់​អាំង
មិនមែន​ត្រឹមតែ​ស្លរ ខ​ម្រេច ឬ មៀន​នោះទេ ត្រី​ក្រាញ់​អាំង​ហូប​និង​នំ​អង្គរ (នា​ញ់​ត្រាង) និង​ជីរ​គ្រប់មុខ ជា​ម្ហូប​មួយបែប​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់​ដែល​អ្នក​មិនគួរ​រំលង ។
1
ត្រី​ក្រាញ់​អាំង​ក្រអូប​ឈ្ងុយ​ឈ្ងប់ ហូប​ផ្ទាប់​និង​ជីរ ជ្រ​លោះ​ទឹកត្រី​ឆ្ងាញ់​ណាស់ ។
ក-គ្រឿងផ្សំ
ត្រី​ក្រាញ់ 0,5kg (បើ​ត្រី​ធម្មជាតិ​គឺ​លេខ1) ជីរ​ក្រអូប​និង​ជីរឯទៀតៗតាម​ចំណូលចិត្ត ត្រសក់ …..។ ទឹកត្រី ខ្ញី ខ្ទឹមស ម្ទេស នំ​អង្គរ ទុក​ខ្ចប់​ត្រី ។
ខ-របៀប​ធ្វើ
-ត្រី​ក្រាញ់​លាង​សំអាត​ឱ្យ​ស្អាត​ទុក​ស្រក់​ទឹក​អស់ ប្រឡាក់​អំបិល​គ្រឿង​ទុក​បន្តិច​ហើយ​អាំង​និង​ចង្ក្រាន​ធ្យូង ។
-ជីរ​លាង​សំអាត​ហើយ​ទុកឱ្យ​ស្រក់​ទឹក ។
-ទឹក​ជ្រ​លោះ​ជូរអែម មាន​ខ្ទឹម ស ម្ទេស ក្រូចឆ្មារ ស្ករ​និង​ទឹកត្រី ។
3-គ្រឿង​សមុទ្រ​អាំង​និង​ថ្មភ្នំ
បើ​ធុញ​និង​ការ​រមូល​ត្រី​សាច់​ជាមួយ​នំ​អង្គរ អ្នក​អាច​ជប់លៀង​សមាជិកគ្រួសារ​ជាមួយ​គ្រឿង​សមុទ្រ​អាំង​និង​ថ្ម ។
1
គ្រឿង​សមុទ្រ​អាំង​និង​ថ្មភ្នំ​ប្លែក​មាត់ និង មិន ទ្រ​លាន់​ថែមទៀត
ក-គ្រឿងផ្សំ
ថ្មី​ភ្នំ​តូច​ដុត​ក្តៅ​ទុក​សម្រាប់​អាំង គ្រឿង​សមុទ្រ​មាន ងាវ គ្រំ លៀស ……. ទឹក​ជ្រ​លោះ អំបិល ម្រេច ក្រូចឆ្មារ ឬ ក្រូចឆ្មារ ទឹកត្រី ខ្ទឹមស ម្ទេស ។
ខ-របៀប​ធ្វើ
គ្រឿង​សមុទ្រ​ត្រូវ​ត្រាំ​ទឹក​ឱ្យអស់​អាចម៍ដី ហើយ​លាង​សំអាត​ច្រើនដង​ឱ្យ​ស្អាត​បង្កាត់​ចង្ក្រាន​ធ្យូង តម្រៀប​ភ្នំតូចៗពីលើ ពេល​ថ្ម​ក្តៅ​ល្អ តម្រៀប​គ្រឿង​សមុទ្រ​ពីលើ​អាំង ។ អ្នក​អាច​អាំង​គ្រឿង​សមុទ្រ​ដោយ​បឺ ខ្លាញ់​និង​ខ្ទឹម ឬ អំបិលម្ទេស….តាម​ចំណូលចិត្ត ៕