សម្ល-ធ្ងើពីត្រីរ៉ស់

1
ត្រី​រ៉ស់​ដុត បបរ​ត្រី​រ៉ស់ ស្លរ​ម្ជូរ​ត្រី​រ៉ស់…សុទ្ធតែ​មុខម្ហូប​ដែល​គ្រប់គ្នា​ធ្លាប់​ញ៉ាំ តែ​សួរថា​មាន​ប៉ុន្មាន​នាក់​នេះ​ធ្វើ​វា?
ត្រី​រ៉ស់ ឬ ត្រី​ឆ្តោ​ជា​ត្រី​ដែល​យើង​ងាយ​នឹង​រក។ ត្រី​អស់​ត្រូវបាន​ប្រជាជន​យើង​កែច្នៃ​ជា​មុខម្ហូបសាមញ្ញៗ តែ​ឆ្ងាញ់​ពិសារ និង សម្បូរ​ជីវជាតិ ចិញ្ចឹម​រាងកាយ ជាច្រើន​ប្រភេទ។ ខាងក្រោម​នេះ​គឺ​មុខម្ហូបខ្លះៗ ក្នុងចំណោម​ម្ហូប​ជាច្រើន​មុខ។
1-ត្រី​រ៉ស់​ចំហុយ​ឃ្លោក
នេះ​ជា​មុខម្ហូប​ដែល​បងប្អូន​នៅក្បែ​ស្ទឹង ​ទន្លេ និយម​ធ្វើ។ គ្រឿងផ្សំ វាងាយៗគឺ​ត្រី​រ៉ស់ និង ឃ្លោក។ គេ​រមែង​រើសយក​ឃ្លោក​ល្មម​ហូ​ម មិន​ខ្ចី ឬ ចាស់​ពេក។ ឃ្លោក​លាង​​សំអាត​ឱ្យ​ស្អាត​ហើយ​ឃ្វាល​បណ្តូល​ចោល ត្រី​រ៉ស់​រើសយក​ត្រី​ធាត់​ល្មម ធ្វើឱ្យ​ស្អាត ប្រឡាក់​ខ្ញី និង ស្រាស​បន្តិច ដើម្បី​បំបាត់​ក្លិនឆ្អាប។ យក​កាំបិត​កាត់​ឆ្នូត ខ្វែងៗ​ត្រី ប្រឡាក់ត្រី និង គ្រឿងគ្រៅ ម្សៅ​ស៊ុប អំបិល ទឹកត្រី ស្ករ…ត​មក​ញាត់​ត្រី​ចូល​ផ្លែ​ឃ្លោក​ហើយ​យកទៅ​ចំហុយ។
រសជាតិ​ផ្អែម​របស់​សាច់​ត្រី រលាយ​ចូលគ្នា និង រសជាតិ​ឃ្លោក នាំមក​នូវ​ភាព​ប្លែក អណ្តាត​ឆ្ងាញ់​មាត់​ដល់​អ្នក​ហូប
ក្រៅពី​គ្រឿងផ្សំ​ស្នូល វា​អាស្រ័យ​លើ​ចំណង់​ចំណូលចិត្តម្នាក់ៗ គេ​មាន​បន្ថែម​ផ្សិតចំបើង ស្លឹក​ខ្ទឹម ផ្កា​ស្ពៃ…ត្រី​រ៉ស់​ចំហុយ​ឃ្លោក​ឆ្ងាញ់​ផង ប្លែក​មាត់​ផង។ រសជាតិ​ត្រី​​ជ្រាប​ពេញ​សាច់​ឃ្លោក ធ្វើឱ្យ​អាហារ​នេះ​ដិត​ជាប់​អារម្មណ៍​អ្នក​ហូប។ មុខម្ហូប​អាហារ​នេះ​អាច​ហូប​ផ្សំ និង នំបំពង សាឡាដ ជីរ​ក្រអូប ជីរនាងវង ការ៉ុត​ហាន់​សរសៃតូចៗ ជាមួយ​ទឹកត្រី​ជូរ​ហឹ​ល និង សណ្តែកដី​លីង។
យកនំ​អង្ករស្តើងៗផ្ទាប់ និង​សាឡាដ ជីរ បួន​ប្រាំ សរសៃ នំ​បញ្ចុកស្រស់ៗ សាច់​ត្រី ហើយ រមូល​ចូលគ្នា​ជ្រលក់​ទឹកជ្រលក់ បន្ថែម​ដោយ​ក្លិនក្រអូប​របស់​ជីរ ផ្សំ​ជា​មួយ​​រសជាតិផ្អែមៗរបស់​ត្រី និង ឃ្លោក ពិតជា​ឆ្ងាញ់​ចាប់​មាត់​ជាប់ចិត្តគ្រប់ៗគ្នា​មិន​ខាន។
2-ស្លរ​ម្ជូរ​ត្រី​រ៉ស់
សម្មរ​ម្ជូរ​ត្រី​រ៉ស់​ឆ្ងាញ់​មាត់ និង ត្រូវបាន​គេ​និយម​ច្រើន​គ្នា​នៅ​ស្រុក​យើង​នេះ។ ត្រី​ដែល​យកទៅស្លរ ត្រូវ​ធើ្វ​ឱ្យ​ស្អាត កាត់កង់ៗល្មមមាត់ ហើយ​បើ​បាន​ត្រី​កំពុងមាន​ពង​​ទៀត​គឺ​ឆ្ងាញ់​ណាស់។
ក្បាល​ត្រី​យកទៅស្លរ​ឆ្ងាញ់​ណាស់ ក្បាល​ត្រី​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​បែប​ធម្មជាតិ​ខុសពី​រសជាតិ​ផែ្អ​ម​នៃ​ គ្រឿងផ្សំ។ ត្រី​រ៉ស់​ស្លរ​ម្ជូរ​ត្រូវ​ជ្រលក់ និង ទឹកត្រី​សុទ្ធ ដែលមាន​ជ្រុំ​​ម្ទេស​ចូល​ផង បើ​ត្រី​នោះ​មាន​ពង យក​ពងត្រី​ចុច​ឱ្យបែកៗបណ្តែត​លើទឹក​ត្រី ល្អមើល​ហើយ​ឆ្ងាញ់​មាត់​ទៀត។
3-បាញ់​កាញ់​ត្រី​រ៉ស់
បាញ់​កាញ់​ត្រី​អាច​ប្រើ​ត្រី​ក្រាញ់ ត្រី​អណ្តែង​ក៏បាន តែ​ឆ្ងាញ់​បំផុត​គឺ ត្រី​រ៉ស់។ ត្រី​រ៉ស់​មាន​សាច់​ត្រជាក់ ហូប​ទៅ​ជួយ​ថ្លើម បញ្ចុះ​កម្តៅ​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព។
គ្រឿងផ្សំ​សម្រាប់​មុខ​ម្ហូ​ម​នេះ​គឺ បាញ់​កាញ់​អង្ករ និង ត្រី​រ៉ស់។ បើ​ឧស្សាហ៍​អាចធ្វើ​បាញ់​កាញ់​ខ្លួនឯង ដោយ​យក​អង្ករ​ទៅ​ត្រាំ​ឱ្យ​ទន់​ល្មម យកទៅ​កិន​ហើយ​ដាក់​ម្សៅ​ចូល​​ត្បាល់បុក​ឱ្យ​ម៉ត់ រហូតដល់​ម្សៅ​ស្អិត​ចូលគ្នា តែ​មិន​ជាប់ដៃ​ទើបបាន។ ត​មកចាក់​ម្សៅ​ចេញ​ហើយ​ពន្លា​ជា​បន្ទះស្តើងៗ កាត់​ជា​សរសៃតូចៗ ហើយ​យកទៅ​ស្ងោរ​ល្មម​ឆ្អិន​គឺ​បាន។
1
ក្នុង​មុខម្ហូប​នេះ សរសៃ​បាញ់​កាញ់​ឆា​ញ់​មាន​តួនាទី​សំខាន់​ណាស់​ពោលគឺ​ត្រូវ​ស្តើង ស្មើ​សាច់ ហើយ​ស្វិត។ ត្រី​រ៉ស់​ធ្វើឱ្យ​ស្អាត ហើយ​ស្ងា​រ​ឱ្យ​ឆ្អិន ហើយ​ហូត​យក​ឆ្អឹង​​ចេញ​ឱ្យអស់ ហើយ​បំពង​ឱ្យ​ឡើង​ពណ៌​លឿង។ ឆ្អឹង​ត្រី​បុក​ឱ្យ​ម៉ត់​ប​ន្តិ ស្ងោរ​ធ្វើ​ទឹក​ស៊ុប។ ទឹក​ស៊ុប​អាច​ស្ងោរ​បន្ថែម​នូវ​ឆ្អឹង​ជ្រូក តែ​ក្នុង​ចំនួន​តិច​ល្មម​កុំឱ្យ​បាត់​ក្លឹ​ន​ត្រី។
ចាន​បាញ់​កាញ់​ក្តៅហុយៗ សាច់​ត្រី​បំពង​ស្រេច ដាក់​សំណក​ខ្លាញ់​ខ្លះ​ពីលើ ស្រូបទឹក​ស៊ុប បង់​ខ្ទឹម ជីរសាំងក្រហ៊ុម ហាន់តូចៗរោយ​ពីលើ ដើម្បី​បង្កើន​ក្លឹ​ន​ឈ្ងុយ​ឈ្ងប់​​ប្រាកដជា​ញ៉ាំងឱ្យ​អ្នក​ហូប​ឆ្ងាញ់​មាត់ និង ស្រស់ថ្លា​អារម្មណ៍​មិន​ខាន។
4-ត្រី​រ៉ស់​ដុត
ជាមួយ​ក្លិន​បែប​ផ្សេង និង របៀប​ធ្វើសាមញ្ញៗ ត្រី​រ៉ស់​ដុត​ជា​មុខម្ហូប​ប្រចាំ​កសិករ​ខ្មែរ​ជាច្រើន​ជំនាន់។ គន្លឹះ​ពិសេស​នៃ​មុខម្ហូប​នេះ​គឺ​មិនចាំបាច់​ធ្វើ​ត្រី​ស្អាត និង ប្រឡាក់​គ្រឿងគ្រៅ…ត្រី​ចាប់បាន​ស្រស់ វ៉ៃ​ឱ្យ​ងាប់ លាង​ទឹក​ឱ្យ​ស្អាត​ហើយ​យក​ឈើស្រួច​មួ​ច​ដោត​តាម​មាត់​ឱ្យ​ធ្លុះ​ទៅ​កន្ទុយ ហើយ​ញាត់​ត្រី​ចូល​គំនរ​ចំបើង​កំពុង​ឆេះ ឬ ដាក់​លើ​ចង្ក្រាន​ដុត​ដោយ​ចំបើង។ ពេល​ត្រី​ឆ្អិន​កោស​ស្រទាប់​ស្បែក​ឆេះ​ខាងក្រៅ​ចោល។
ត្រី​រ៉ស់​ដុ​ច​អាច​បរិភោគ​ផ្ទាប់ និង អង្ករ ជីរ សាឡាដ ដោយ​ជ្រលក់​ទឹក​ត្រិ​អំពិល​ទុំ វា​នឹង​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​បរិភោគ​ចាំ​នូវ​រសជាតិ​នេះ​យ៉ាងច្បាស់​មិន​ងាយ​ភ្លេច។
5-បបរ​ត្រី​រ៉ស់ និង ម្អម
វា​ជា​មុខម្ហូប​បែប​កសិករ​សម្រាប់​អ្នកផង​ទាំងពួង។ គ្រឿងផ្សំ​បបរ​នេះ​គឺ ត្រី​រ៉ស់​ស្រែ​និង​ម្អម។ ត្រី​រ៉ស់​ក្រោយពី​ធ្វើឱ្យ​ស្អាត​ហើយ​យកទៅ​ស្ងោរ​ឱ្យ​ឆ្អិន បកស្បែក និង ហូត​យក​ឆ្អឹង​ចេញ ហើយ​ទុក​សាច់​ត្រី​លើ​ចាន​កំ​ផ្លាត​មួយអន្លើ។
1
បបរ​ត្រី​រ៉ស់​ឆ្ងាញ់​មាត់ ហើយ​ជួយ​ដល់​សុខភាព​ហើយ​សមស្រប​និង​អាកាសធាតុ​វស្សា
គ្រឿងផ្សំ​ជួយ​ឱ្យ​កើន​រសជាតិ​នៅទីនេះ​គឺ​ម្អម។ ម្អម​ត្រូវ​សំអាត និង លាង​ទឹក​ឱ្យ​ស្អាត​ទុក​មួយអន្លើ ឱ្យ​ស្រក់​ទឹក​អស់។ អង្ករ​លាង​ស្អាត​ហើយ​ដាក់ចូល​ទឹក​ស្ងោរត្រី​ដាំ​ជា​បបរ ដើម្បី​បាន​ឱជា​រសផ្អែម។ ពេល​បបរ​ឆ្អិន បង់គ្រឿង​បន្ថែម​មាន​ផ្សិត​សម្បើ​ង ខ្ងី​ហាន់​ជាសរសៃៗ និង បង់គ្រឿង​ឱ្យ​ល្មមមាត់។
ដួស​បបរ​ដាក់​ចាន ហើយ​បន្ថែម​ម្អម និង សណ្តែកបណ្តុះ​ហើយ​អាច​ច្របាច់​ក្រូចឆ្មារ ទឹកត្រី ម្ទេស ម្រេច ដូច​បបរ​សាច់ជ្រូក​ដែរ៕