ចៀន-ពោតលីងប៊័របង្គាក្រៀម

1
ភ្នំពេញ : នៅ​បណ្ដា​ភោជនីយដ្ឋាន និង​បៀរ​ហ្គាដិន អាហារ​ក្លែម​មួយ​ដែល​ពេញ​និយម​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​នោះ​គឺ ពោត​លីង​ប៊័រ​បង្គា​ក្រៀម ដែល​មាន​ក្លិន​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់ ធ្វើ​ឲ្យ​ទទួល​ទាន​ជក់​មាត់។
ពោត​លីង​បែប​នេះ​អាច​មាន​តម្លៃ​ពី​៣​ទៅ​៥​ដុល្លារ​អាមេរិក សម្រាប់​ការ​លក់​នៅ​បណ្ដា​ភោជនីយដ្ឋាន​តូច​ធំ​នានា។ ផ្ទុយ​ទៅ​វិញ លោក​អ្នក​ក៏​អាច​រក​ទិញ​វា​ក្នុង​តម្លៃ​ថោក​ជាង​នេះ តាម​រយៈ​រទេះ​រុញ​ដែល​មាន​ស្លាក​ថា «ពោត​លីង»។
បច្ចុប្បន្ន​វត្តមាន​រទេះ​រុញ​លក់​ពោត​លីង ហាក់​បីដូច​ជា​ខ្សត់​កម្រ​នឹង​ប្រទះ​ភ្នែក​ឃើញ​ណាស់​ដោយ​ភាគ​ច្រើន​យើង​តែង​ ច្រឡំ​នឹង​រទេះ​លក់​ពោត​ស្ងោរ​ទៅ​វិញ។
ដូច្នេះ​ហើយ​ប្រសិន​បើ​លោក​អ្នក​ចង់​ទទួល​ទាន​ពោត​លីង​ប៊័រ​បង្គា​ក្រៀម​ បែប​នេះ ទាល់​តែ​សាក​ល្បង​ចម្អិន​ដោយ​ខ្លួន​ឯង​ហើយ ទើប​ចំណាយ​ប្រាក់​អស់​តិច។
គ្រឿង​ផ្សំ​របស់​ពោង​លីង​ប៊័រ​នេះ​រួម​មាន ពោត​ហាវ៉ៃ ឬ​ពោត​ខ្សាយ ប៊័រ បង្គា​ក្រៀម (តូច ឬ​ធំ​តាម​ចំណូល​ចិត្ត) អំបិល ប៊ី​ចេង ស្ករស ប្រេង​ឆា និង​ស្លឹក​ខ្ទឹម។
ប្រសិន​បើ​លោក​អ្នក​និយម​ពោត​លីង​បែប​សើមៗ មាន​ទឹក​នោះ គួរ​តែ​ជ្រើស​រើស​យក​ពោត​ហាវ៉ៃ​មក​ចម្អិន។
ប៉ុន្តែ​បើ​លោក​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​ពោត​លីង​បែប​ស្ងួត ហើយ​ស្រួយ​បន្តិច​នោះ ចូរ​ជ្រើស​រើស​យក​ពោត​ខ្សាយ​ខ្មែរ​វិញ។
វិធី​ចម្អិន​ពោត​លីង​នេះ​គឺ​ងាយ​ស្រួល​ណាស់។ ដំបូង​គ្រាន់​តែ​យក​ពោត​ទៅ​ចំហុយ រួច​ប្រឡេះ​គ្រាប់​ឲ្យ​ស្អាត។
បន្ទា​ប់មក​ដាក់​ប្រេង​លើ​ខ្ទះ​ក្ដៅ រួច​ចាក់​គ្រាប់ពោត​ចូល​ហើយ​កូរ​ឲ្យ​ឡើង​ក្រហម​និង​ស្ងួត​ទឹក​បន្តិច។ បន្ទាប់​មក​ចាប់​ផ្ដើម​ដាក់​បង្គា​ក្រៀម​ដែល​លាង​ទឹក​រួច​ចូល។ កូរ​ឲ្យ​សព្វ​មុន​នឹង​ដាក់​ស្ករស ប៊ីចេង អំបិល​ចូល​បន្តិច​បន្តួច។ បន្ថែម​ប៊័រ និង​ស្លឹក​ខ្ទឹម​ចូល នោះ​ជា​ការ​ស្រេច៕
គ្រឿង​ផ្សំ​របស់​ពោង​លីង​ប៊័រ​នេះ​រួម​មាន ពោត​ហាវ៉ៃ ឬ​ពោត​ខ្សាយ ប៊័រ បង្គា​ក្រៀម (តូច ឬ​ធំ​តាម​ចំណូល​ចិត្ត) អំបិល ប៊ី​ចេង ស្ករស ប្រេង​ឆា និង​ស្លឹក​ខ្ទឹម។
ប្រសិន​បើ​លោក​អ្នក​និយម​ពោត​លីង​បែប​សើមៗ មាន​ទឹក​នោះ គួរ​តែ​ជ្រើស​រើស​យក​ពោត​ហាវ៉ៃ​មក​ចម្អិន។
ប៉ុន្តែ​បើ​លោក​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​ពោត​លីង​បែប​ស្ងួត ហើយ​ស្រួយ​បន្តិច​នោះ ចូរ​ជ្រើស​រើស​យក​ពោត​ខ្សាយ​ខ្មែរ​វិញ។
វិធី​ចម្អិន​ពោត​លីង​នេះ​គឺ​ងាយ​ស្រួល​ណាស់។ ដំបូង​គ្រាន់​តែ​យក​ពោត​ទៅ​ចំហុយ រួច​ប្រឡេះ​គ្រាប់​ឲ្យ​ស្អាត។
បន្ទា​ប់មក​ដាក់​ប្រេង​លើ​ខ្ទះ​ក្ដៅ រួច​ចាក់​គ្រាប់ពោត​ចូល​ហើយ​កូរ​ឲ្យ​ឡើង​ក្រហម​និង​ស្ងួត​ទឹក​បន្តិច។ បន្ទាប់​មក​ចាប់​ផ្ដើម​ដាក់​បង្គា​ក្រៀម​ដែល​លាង​ទឹក​រួច​ចូល។ កូរ​ឲ្យ​សព្វ​មុន​នឹង​ដាក់​ស្ករស ប៊ីចេង អំបិល​ចូល​បន្តិច​បន្តួច។ បន្ថែម​ប៊័រ និង​ស្លឹក​ខ្ទឹម​ចូល នោះ​ជា​ការ​ស្រេច៕